fredag 17 januari 2014

Vidare genom Nya Zealands storslagna sceneri


Att rulla fram genom Nya Zealands fantastiska natur I en husbil är verkligen något vi kan rekommendera. Man stannar där man vill och tar dagen lite som den kommer. Vi har på det stora hela också haft en väldigt tur med vädret.

Vattenfall, glaciärer, fjordar, får och serpentinvägar – det är ganska mycket som påminner om mina barndoms campingsemestrar i Norge och jag är säker på att mina föräldrar skulle uppskatta att semestra även här. Nya Zealändarna vinner inga priser för sin arkitektur, men landskapet är fantastiskt.

Efter vår freedom camping körde vi längs en sagolikt vacker väg som leder till Mount Cook. Den avslutades med en titt in i en utställning om Sir Edmund Hillary samt en liten vandring till the Blue lakes och glaciären. Tyvärr smälter den med ca 20 m per år, så vi såg bara en liten tunga av den, men imponerades av denna overkliga sjö.

 
Vi fortsatte färden söderut där vi klimatet blev varmare och så småningom stötte vi på frukt- och vinodlingar. I dalen låg även ett litet gårdsmejeri där vi stannade till och köpte getost. På vår vidare färd ner mot Queenstown stannade vi och tittade på bungyjumping från Kawarau bron (över floden). Det var på denna plats bungyjumpet föddes.

 
Solen stårlade men det var ganska blåsigt när vi kom till Queenstown. Hit åker alla som söker efter adrenalinstinna upplevelser. Förutom bungyjump av olika slag, kan man här åka jetboat, paddla nerför forsar, göra paragliding, kajaka, cykla mountainbike mm.  Efter en lunch i stan tänkte vi ta en liten promenad i parken. Där fanns en fresbee-golfbana! Ett otippat nöje som fick barnen att med glädje rusa runt I hela parken. På kvällen tog vi gondolen upp för berget och åkte “luge”, en sorts lådbilskälkar. Det var väldigt skoj och vi var nöjda med våra lite lugnare aktiviteter.

 
Nästa dag vaknade vi till hällregn, så vi beslöt att det var en perfekt kördag. Sagt och gjort, efter lite provianterande drog vi söderut till Te Anau. Efter lunch och en kortare vandringstur (F+C) körde vi vidare mot Milford Sound. Ytterligare en spektakulär bilfärd. Landskapet är väldigt likt Norge i den här delen av landet. Dagen efter kom vi fram till Milford Sound och tog en båtkryssning på fjorden. Vi såg bla vattenfall och pälssälar.

 Nästa övernattning skedde bland alpackor i Mossburn. Tillbaka i Queenstown åkte vi jetbåt i shootover-ravinen. Det var otroligt häftigt! Efter denna adrenalinkick körde vi upp i lugnet bland bergen.Vi passerade massor med betande får och pratade med några fåraherdar på vägen. 2 gubbar  och 5 hundar har hand om 7000 får!


Vi slog läger vid lake Moke. En fridfull plats. Man kunde även härifrån ge sig iväg på olika vandringar, men Jakob bestämde sig för att han ville bestiga berget. .. Vi andra var väl måttligt roade av detta förslag, men han stod fast vid det även nästa morgon, så vi gav oss iväg, hela familjen. Rebecka och jag nöjde oss med 1/3, medan Jakob och Fredrik kämpade sig upp till toppen. Det var verkligen brant på sina ställen, så vi var grymt imponerade av Jakobs bedrift. Det är så lustigt – om han själv sätter målen så orkar han hur mycket som helst, medan det ibland är omöjligt att släpa med honom på en 15 minuters tur för att titta på ett vattenfall eller något annat vackert.
Jakob och Fredrik med Moke Hill i bakgrunden

Motvilligt lämnade vi Lake Moke och körde mot Arrowtown. En mysig guldgrävarstad från slutet av 1800-talet. Vi övernattade på en blåsig camping i Wanaka. I denna lilla stad fanns “the Puzzling world” - en annan aktivitet på vår topp-tio-lista. Här sprang vi runt i en labyrint, tittade på illusioner och provade olika kluriga spel och pussel. Vi kunde lätt ha stannat här längre J.

Gårdagens etapp tog oss från Wanaka till västkusten. Vi passerade Haast och Nya Zealands längsta enfiliga bro! (760 m, något de är väldigt stolta över…) Vi hade ingen aning om att det var så mycket regnskog här. I princip kör man hela vägen från Wanaka till Franz Josef  genom regnskog. Idag hann vi också med en helikoptertur över Fox-glaciären och att titta på lysmaskar. I morgon väntar panncake rocks och forspaddling J!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar